Ένα σημαντικό κτίριο στη καρδιά της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην οδό Προξένους Κορομηλά επισκεφθήκαμε στις 22 Οκτωβρίου.

Το κτίριο αυτό ήταν το προξενείο της ελεύθερης Ελλάδας, την εποχή που η Θεσσαλονίκη ήταν ακόμα σκλαβωμένη. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο όπου στους χώρους του μπορεί να ξεναγηθεί κάποιος και να γνωρίσει την ιστορία της Θεσσαλονίκης , τους αγώνες που έγιναν στην Μακεδονία από τους κατοίκους της Μακεδονίας, αλλά και εθελοντές της ελεύθερης τότε Ελλάδας. Συντονιστής των κινήσεων και των αγώνων ήταν ο τότε πρόξενος της Ελλάδας Λάμπρος Κορομηλάς.

            Οι μαθητές της Στ΄ τάξης αφού πραγματοποίησαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη κατέγραψαν τις απόψεις τους.

«Μπαίνοντας στο μουσείο αντικρίσαμε ένα δωμάτιο με φωτογραφίες εκείνης της εποχής στους τοίχους . Εκεί στεκόταν ο κύριος που θα μας ξεναγούσε στον υπέροχο αυτό χώρο. Αφού μας εξήγησε λεπτομερώς τα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την εποχή, προχωρήσαμε στο επόμενο δωμάτιο . Εκεί είδαμε διάφορα εκθέματα της τότε εποχής . Είδαμε τις στολές των αξιωματικών, αντικείμενα χρηστικά και όπλα με τα οποία πολεμούσαν εκείνη την εποχή, καθώς και υλικό από τον αγώνα του Παύλου Μελά. Μετά περάσαμε και είδαμε το γραφείο του πρόξενου Λάμπρου Κορομηλά. Στον επάνω όροφο υπήρχαν εκθέματα του Μητροπολίτη της Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη. Μετά επισκεφθήκαμε το υπόγειο του κτιρίου όπου υπάρχουν σε αναπαράσταση σκηνές από τη ζωή και τις μάχες κατά το Μακεδονικό Αγώνα.

Είμαστε πολύ περήφανοι που επισκεφθήκαμε αυτό το μουσείο και ελπίζουμε το σχολείο μας να διοργανώνει πιο συχνά τέτοιες επισκέψεις.»