2015-16

Με μεγάλη συμμετοχή και ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η εκδήλωση "Μικροί μεγάλοι εν δράσει". Η αυλή του σχολείου γέμισε με παιδιά και γονείς που έπαιξαν άλλοτε μαζί και άλλες φορές χώρια διάφορα παιχνίδια. Οι γονείς δοκίμασαν τους εαυτούς τους στο τζαμί, στο μπάσκετ, στο βόλευ και θυμήθηκαν ξανά τα παιδικά τους χρόνια. Τα παιδιά έπαιξαν ψαράδες, μπαλονοδρομίες, μοντέρνο πένταθλο, πατουσοδρομίες και άλλα πολλά, χάρηκαν και ευχαριστήθηκαν πολύ την ημέρα. Ενδιάμεσα από τα παιχνίδια γινόταν θεατρικό παιχνίδι που συμμετείχαν όλοι, καθώς και αερόμπικ. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα, καθώς το σχολείο έμεινε ανοιχτό και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν με τους γονείς τους οργανωμένα παιχνίδια. Το "Μικροί μεγάλοι εν δράσει" αποτελεί μια εκδήλωση που τείνει να γίνει θεσμός για το 1ο Δημοτικό Σχολείο.

Την 1η Ιουνίου η έκτη τάξη επισκεφτήκαμε το 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά για να γνωρίσουμε τους χώρους που θα φιλοξενηθούμε από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς. Επίσης γνωρίσαμε τη διευθύντρια η οποία μας συμπεριφέρθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Γνωρίσαμε και κάποιους άλλους καθηγητές οι οποίοι μας υποδέχτηκαν με χαμόγελο. Το Γυμνάσιο μας άρεσε πολύ και ανυπομονούμε από την καινούργια σχολική χρονιά να γνωρίσουμε κι άλλο τις αίθουσες και να πάρουμε κι άλλες γνώσεις μαζί με τους καταπληκτικούς καθηγητές που μας περιμένουν. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κυρία διευθύντρια που μας υποδέχτηκε στο σχολείο και μας χάρισε αυτή την ανάμνηση!

 

Εκλογές στο σχολείο μας

Οι εκλογές που έγιναν στο σχολείο μας την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, ήταν μια πολύ ωραία και αγωνιώδης διαδικασία.

Στην αρχή ακούσαμε τις προεκλογικές ομιλίες των υποψήφιων Δημάρχων από επτά συνδυασμούς, που αποτελούνταν από μαθητές του Στ1΄και Στ2΄. Όλες οι ομιλίες ήταν πολύ ωραίες και υπόσχονταν πολλά, ωστόσο όλοι οι υποψήφιοι φαίνονταν να εννοούν ότι λέγανε. Οι μαθητές των  Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων συμμετείχαμε στις εκλογές.

Όλοι οι εκλογείς σκεφτήκαμε ποιον συνδυασμό θα ψηφίσουμε, έπειτα περάσαμε στις κάλπες. Τα εκλογικά τμήματα ήταν τρία , αντίστοιχα με τις τρεις τάξεις του σχολείου, και σε καθένα είχε οριστεί εφορευτική επιτροπή.

Όλοι οι συνδυασμοί περίμεναν τα αποτελέσματα με την αγωνία  ζωγραφισμένη στα βλέμματά τους.

Πρώτος βγήκε ο συνδυασμός ?Ελεύθερο Μέλλον?, όπου κι εγώ ήμουν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Η χαρά μας  ήταν μεγάλη, αρχίσαμε να πανηγυρίζουμε και να φωνάζουμε θριαμβευτικά.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία νιώσαμε πώς είναι να ψηφίζεις ως ενεργό μέλος μιας ομάδας και καταλάβαμε πως θα λειτουργούμε στις εκλογές όταν ενηλικιωθούμε.

 Ηλίας Ποπώβ

 Στ1΄

 

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, όλοι οι μαθητές του σχολείου συμμετείχαν σε πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το θέμα.

Το πρόγραμμα  που είχε τίτλο «Κατανοώντας τους φίλους» (Faherty) είχε διάρκεια 3 ημέρες και ήταν βιωματικό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σχεδιάστηκε για παιδιά σχολικής ηλικίας και παρουσιάζεται στην τάξη. Κάθε τμήμα παρακολουθούσε και συμμετείχε για 1 ώρα στο πρόγραμμα και όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου μας.

 

Αρχικά έγινε προβολή ταινίας μικρού μήκους που παρουσίαζε τις ιδιαίτερες ικανότητες των παιδιών με ειδικές ανάγκες και έπειτα συζητήθηκε το θέμα της διαφορετικότητας. Στη συνέχεια, τα παιδιά πήραν μέρος σε δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα με σκοπό την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και την κατανόηση των καθημερινών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι, κατάφεραν να νιώσουν έστω και για λίγο πως είναι να είσαι «διαφορετικός».

 

Για πρώτη φορά φέτος το σχολείο μας έλαβε μέρος στο μαθητικό πρωτάθλημα σκακιού που έγινε την Κυριακή 29 Νοεμβρίου. Έλαβαν μέρος συνολικά 81 δημοτικά σχολεία. Στην ομάδα του σχολείου, την οποία συνόδευσε ο κ. Αστέριος Γκιζάρης, συμμετείχαν οι μαθητές:

ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ

ΓΟΥΣΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΗΛΙΑΔΗΣ ΦΙΛΗΜΩΝ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

και οι μαθήτριες:

ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ και 

ΜΥΡΩΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Έδωσαν αγώνες έξι γύρων (δηλαδή αντιμετώπισαν έξι σχολεία) και σε κάθε γύρο έπαιζαν 4 μαθητές. Πέτυχαν 2 νίκες (μάλιστα η μια νίκη ήταν με 4-0) και μία ισοπαλία. Αντιμετώπισαν μαθητές που είναι σκακιστές από 3-5 χρόνια. Οι αγώνες κράτησαν από τις 10 το πρωί έως στις 4 περίπου το απόγευμα. 

Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, σύμφωνα με όσα είπαν τα παιδιά.  Μας άρεσε λοιπόν και θα ξαναπάμε..

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!

Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου ήρθε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στο σχολείο μας και ενημέρωσε μαθητές και εκπαιδευτικούς για το δύσκολο έργο των πυροσβεστών. Η Πυρονόμος κ.  Τιαντιούγκα και ο Πυροσβέστης κ. Χατζηαπαπαδόπουλος μεθοδικά εξήγησαν στους  μαθητές ποιές είναι οι σωστές ενέργειες σε περίπτωση πυρκαγιάς. Τα παιδιά παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον. Η ενημέρωση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλάνο εκπαίδευσης των μαθητών σε περιπτώσης έκτακτης ανάγκης.

Ευχαριστούμε θερμά το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Λαγκαδά για την ανταπόκριση

To Σχολείο μας συμμετείχε στην επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε, για την απελευθέρωση της πόλης του Λαγκαδά την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, στην Iερά Μητρόπολη Λαγκαδά. Συμμετείχαν οι μαθητές της σημαίας του ΣΤ1 συνοδευόμενοι από την δασκάλα τους κ. Τσουκαλά Δέσποινα.

 

Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου οι μαθητές της Ε και ΣΤ τάξης συμμετείχαν στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική οδό της πόλης του Λαγκαδά συνοδευόμενοι από τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής κ. Δημήτρη Πέτρου, τον δάσκαλο κ. Δημήτρη Τζελέπη και την εκπαιδευτικό Αγγλικών κ. Τάνια Κεδίκογλου.

Για τον εορτασμό της επετείου του Μακεδονικού  Αγώνα πραγματοποιήθηκε ομιλία την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 από τη Δασκάλα της Α τάξης κ. Γεωργία Μώραλη. Συγχρόνως ένα κολάζ με φωτογραφίες και σχετικό υλικό αναρτήθηκε στο ισόγειο του Σχολείου για την ενημέρωση των μαθητών μας. Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου οι μαθητές της Σημαίας συμμετείχαν στην επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου συνοδευόμενοι απο την Υποδιευθύντρια του Σχολείου κ. Πλατσουκίδου Έφη. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε στην εκκλησία η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Όλγα Βασιλειάδου. 

Eκτάκια "υιοθετούν" πρωτάκια: Ένας θεσμός που κάνει τη ζωή στο σχολείο πιο όμορφη

 

Κάθε πρωτάκι του σχολείου, υιοθετείται στην αρχή της χρονιάς από ένα εκτάκι. Το εκτάκι αναλαμβάνει να το προστατεύει, να το καθοδηγεί και να το βοηθάει καθ? όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Έτσι το πρωτάκι ξέρει ότι μπορεί να απευθυνθεί και κάπου αλλού εκτός από τους δασκάλους του για οτιδήποτε το απασχολεί.

Tα εκτάκια κρατούν συνεχώς τα μάτια τους ανοιχτά για οτιδήποτε μπορεί να χρειαστούν τα πρωτάκια τους. Κατ? αρχήν τα παιδιά της Έκτης γνωρίζουν ήδη την αξία του θεσμού, μια και τον έχουν ζήσει ως πρωτάκια αλλά η δασκάλα τους τους μιλάει περισσότερο για αυτόν και τους εξηγεί τις λεπτομέρειες της διαδικασίας. Αντίστοιχα οι δασκάλες της πρώτης μιλάνε στα πρωτάκια τους για το τι θα συμβεί. Ο τρόπος που γίνεται η σύνδεση μεταξύ παιδιών: Το Στ1 υιοθετεί παιδιά από το Α1, το Στ2 από από το Α2 . Δηλαδή τα τμήματα γίνονται ζευγαράκια.

Η πρώτη επαφή των παιδιών της έκτης με τα παιδιά της πρώτης γίνεται στο προαύλιο, με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών. Εκτάκια και πρωτάκια έπαιζαν μαζί σε ζευγαράκια, έτρεχαν χέρι-χέρι. Μετά από τα παιχνίδια, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και να γνωριστούν. Ο στόχος της πρώτης συνάντησης ήταν να σπάσει ο πάγος, να γίνει μια πρώτη γνωριμία και τα παιδιά να δουν ότι μπορούν να συνεργαστούν και να διασκεδάσουν μαζί, ανεξάρτητα από ηλικία.

Η δεύτερη επαφή, ήταν η πιο επίσημη και έγινε υπό την επίβλεψη των δασκάλων. Τα εκτάκια πήγαν «επίσημη επίσκεψη» στην Πρώτη, με σκοπό να ολοκληρωθεί η διαδικασία της υιοθεσίας.

Οι μαθητές της Στ΄αισθάνονται πλέον πιο υπεύθυνοι για το ρόλο που έχουν αναλάβει με την υιοθεσία των μαθητών της Α΄ και οι μικροί πιο χαρούμενοι γιατί έχουν ένα δικό τους φίλο για κάθε στιγμή του διαλείμματος που θα τον χρειαστούν!

Ένας θεσμός που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στο σχολείο μας!!